prev next

Een gevelsteen uit 1608

Pieter Pouw (25) doet bijzondere ontdekking

AMERSFOORT • Bij de renovatie aan het pand Hof 31 in de Amersfoortse binnenstad is een bijzondere ontdekking gedaan. Een originele gevelsteen blijkt ruim 135 jaar verborgen te hebben gezeten. De Gotische tekst op de steen is gisteren ontcijferd. DENNIS VAN ASSELT

De trotse ontdekker, Pieter Pouw (25), was twee weken geleden op de steiger met een zware luchthamer het pleisterwerk boven de voordeur aan het verwijderen toen hij ineens iets vreemds zag. Gelukkig stopte hij meteen, want de gevelsteen bleek erg kwetsbaar. “Nog twee klappen en hij was in tweeën gebarsten. Ik ben toen met de hand verder gegaan. Het jaartal 1608 viel me meteen op. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Het is toch heel leuk om dit als geboren Amersfoorter te ontdekken.”

Pieter Pouw doet bijzondere ontdekking

Pieter Pouw ontdekte de gevelsteen ‘Paradijs’. Links en rechts de twee nissen waar Adam en Eva in hebben gestaan.

Gerard Keijzer (47) van de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg is nauw bij de renovatie betrokken, want het pand is een rijksmonument. Zijn mond viel open toen hij de steen zag. “Dit maak je maar eens in de 10 jaar mee. We wisten dat het huis rond 1600 is gebouwd, maar we hebben nu een jaartal. Het pleisterwerk is rond 1875 aangebracht, dus deze steen is al die tijd verborgen geweest.” Pieter en Gerard legden ook twee nissen bloot aan weerskanten van de steen, waar beelden van Adam en Eva zouden hebben gestaand.

Alsof dat nog niet genoeg is, ontdekte Pieter ook dat de stenen kop hoog boven de geven er vanaf 1608 heeft ingezeten en niet later is toegevoegd, zoals tot nu toe gedacht werd. Volgens Gerard past dit goed bij het verhaal van het huis. “Huizen in die tijd hadden een naam in plaats van een nummer en dit huis heette Het Paradijs. De kop is van Satyr, een bosgod die symbol staat voor verleiding.” Gerard en Pieter proberen de originele kleur van de kop te achterhalen om hem in zijn oorspronkelijke staat te kunnen herstellen.

De tekst op de gevelsteen is ontcijferd met behulp van een archeoloog: dit huijs is goed ende bequam, het paradijs is zijnen naam 1608.

Bron: AD Amersfoort
?>